Proces produkcji pelletu opałowego

Proces produkcji pelletu opałowego

Według danych zgromadzonych przez Centralną Ewidencję Emisyjności Budynków, w Polsce jest zarejestrowanych ponad 400 tysięcy kotłów na pellet. Możemy przyjąć, że zapotrzebowanie na to paliwo pokrywa się z roczną produkcją, szacowaną na ok. 2 mln ton. Ze względu na zeszłoroczne turbulencje związane z podażą i ceną pelletu wielu potencjalnych producentów, dystrybutorów
i użytkowników wstrzymuje się z zakupem linii do produkcji pelletu jak i samego pelletu, tłumacząc,
że pellet jest zbyt drogi.

Czym  jest pellet i z czego powstaje?

Pellet jest paliwem opałowym, które powstaje z wolnych od chemii produktów ubocznych z tartaków
i stolarni. Są to trociny, wióry i zrębka pochodzące zarówno z obróbki drewna iglastego jak i liściastego. Pellet jest granulatem, którego średnica wynosi z reguły 6 lub 8 milimetrów. Ta wielkość pelletu jest optymalna dla automatycznego napełniania kotła grzewczego i zapewnia czyste spalanie jak i również obsługę.

Zalety i wady pelletu

Nie ma żadnych wątpliwości, że dla odbiorcy końcowego pellet jest korzystnym energetycznie paliwem, którego wartość energetyczna (19MJ/kg) jest nieznacznie niższa od wartości energetycznej węgla (23 MJ/kg) . Z ekologicznego punktu widzenia jest odnawialnym paliwem, które przyczynia się do zrównoważonego rozwoju, a dla konsumenta oznacza wygodę wynikającą z mniejszego zaangażowania  w utrzymanie i serwis kotła grzewczego.

Pod względem bilansu ekologicznego i zrównoważonego rozwoju produkcja pelletu jest uzasadniona wtedy, jeżeli surowcem są odpady drewna, a nie surowiec pozyskiwany w wyniku wylesiania. Stąd też ekolodzy kładą nacisk na to, aby do produkcji pelletu nie używać całych kłód.
Innym ważnym aspektem postrzeganym przez konsumentów jako wada jest niestabilność ceny pelletu w ostatnich latach. Na ceny należy jednak zawsze patrzeć w dłuższej perspektywie.

 Proces wytwarzania pelletu

Produkcja tego paliwa odbywa się na zasadzie kompresji surowca jakim są np. wióry czy też trociny.
Do wyprodukowania jednej tony pelletu potrzeba z reguły 6-8 m3 surowca. Ostateczny rezulat zależy od właściwości fizycznych takich jak np. wilgotność i gęstość.

Pierwszym etapem w procesie produkcji jest oczyszczenie surowca od niepożądanych zanieczyszczeń. Mogą to być cząsteczki różych metali lub kamienie. Do tego służą separatory metali i materiałów ciężkich. W przypadku czystego surowca etap ten można pominąć. Następnie ze względu na różnorodność surowca pod względem wielkości  jest on kierowany do młyna bijakowego, w którym uzyskujemy jednorodną frakcję.

W drugim etapie surowiec podlega procesowi suszenia. Z reguły trociny, wióry i zrębka mają zdecydowanie wyższą wilgotność jak ta wymagana. Dochodzi ona nawet do poziomu ok. 40%-50%. Po wysuszeniu wilgotność surowca spada nawet do 10% i jest to parametr decydujący o jakości pelletu
i jego późniejszego czystego spalania w kotle. 

Kolejnym etapem jest kondycjonowanie surowca. Przeważnie odbywa się to poprzez dodanie niewielkiej ilości wody już w samym procesie peletyzowania, niemniej niektórzy producenci  dodają wcześniej różnego rodzaju środki wspierające wytwarzanie pelletu, takie jak skrobia lub mąkę.

Następny etap przebiega już w samej matrycy peleciarki. Miękki surowiec jest wprasowywany pod wysokim ciśnieniem w otwory matrycy za pomocą rolek, a wychodzący z nich gotowy pellet jest przycinany na zadaną  długość za pomocą noży. W czasie procesu peletyzacji na styku matrycy i rolek panuje temperatura w przedziale 60°C -80°C. Powoduje ona, że zawarta w surowcu lignina, bedąca naturalnym spoiwem, przyczynia się do uformowania i związania pelletu.

Piątym etapem jest schłodzenie finalnego produktu. Granulki pelletu schładzają się na wolnym powietrzu. Chłodzenia może być zintensyfikowane za pomocą dodatkowych wentylatorów zamontowanych na przenośniku taśmowym. W procesie chłodzenia wiązania krzepną i stają się stabilne. Dzięki temu pellet zachowuje swój kształt aż do momentu spalenia  w kotle, piecu lub kominku.

Ostatnim etapem jest przesiewanie. Kurz i niewłaściwie sprasowany pellet zostają odseparowane
i skierowane ponownie do procesu produkcji, natomiast dobry pellet zostaje zapakowany w worki lub przetransportowany do zasobnika/silosu jako luźny towar.

Finalny produkt może być poddany certyfikacji. W zależności od zawartości popiołu, związków azotu
i wartości opałowej oraz wilgotności, pellet opałowy jest dzielony względem 3 klas jakościowych.
Pellet klasy A1 gwarantuje najwyższą jakość i oferowany jest głównie do klientów indywidualnych. Pellet klasy A2 jest pelletem sredniej jakości  i znajduje zastosowanie głównie w dużych instalacjach grzewczych. Pellet klasy B stosowany jest głównie w kotłach wyposażonych w samoczyszczący palnik. 

 

Linia do produkcji pelletu firmy TechnoMaszBud Sp. z o.o.


 

 

02/11/2023 12:50:10
4472