Obornik granulowany. Peletowanie obornika. Zalety stosowania obornika granulowanego

Obornik granulowany. Peletowanie obornika. Zalety stosowania obornika granulowanego



Obornik to wysokowartościowy nawóz organiczny dostarczający podstawowych wartości odżywczych takich jak azot (N), potas (K) czy też fosfor (P) niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin. Powstaje z mieszaniny odchodów zwierząt gospodarskich i ściółki. Dostarcza też roślinom innych składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju takich jak wapń, sód, magnez, siarka, mangan, bor czy cynk.

Ze względu na zawartość substancji organicznej, bardzo dobrze wpływa też na poprawę struktury gleby. W procesie przemiany masy organicznej powstaje w glebie próchnica oraz następuje rozwój korzystnej dla gleby mikroflory bakteryjnej. Poprawa poziomu próchnicy zwiększa również pojemność wodną gleby.





Rodzaje obornika ze względu na pochodzenie:

- obornik bydlęcy
- obornik kurzy
- obornik koński
- obornik świński
- obornik owczy
- obornik gołębi i wiele innych.

Wyróżnia się również obornik sztuczny, powstający w procesie kompostownia sieczki słomianej
z gnojowicą, gnojówką z dodatkiem nawozów mineralnych (np. N, P, CA) oraz z dodatkiem specjalnych preparatów. Obornik sztuczny nie ustępuje pod względem wartości nawozowych obornikowi naturalnemu.

Rodzaje obornika ze względu na postać

Możemy rozróżnić kilka podstawowych postaci obornika:

- obornik naturalny (świeży/surowy) – pochodzący wprost od zwierząt (składający się ze ściółki, kału
i moczu zwierząt). Zawiera toksyczny amoniak i jest silnie skoncentrowany. Może również zawierać nasiona np. chwastów, różnorodne patogeny chorobotwórcze czy też pasożyty. Ma też intensywny nieprzyjemny zapach.

- obornik kompostowany – obornik naturalny składowany w przeznaczonych do tego składowiskach w którym zachodzą korzystne procesy fermentacyjne (np. płyta gnojna)

- obornik suszony – jest to obornik kompostowany, w którym zredukowana została ilość wody w masie. Nie posiada nieprzyjemnego zapachu.

- obornik granulowany (pellet nawozowy) – optymalna postać obornika. Obornik poddany jest procesowi technologicznemu, którego produktem końcowym jest pellet nawozowy w postaci obornika granulowanego. Jest to optymalna postać nawozu organicznego tak ze względu na parametry fizyko-chemiczne, stabilność mikrobiologiczną, jak też komfort aplikacji nawozu
w gospodarstwach wielkotowarowych, małych i średnich gospodarstwach rolnych czy też
w przydomowych uprawach amatorskich.

W trakcie procesu technologicznego produkcji obornika granulowanego produktem wejściowym jest obornik kompostowany o odpowiedniej wilgotności.
Pierwszym etapem jest rozdrobnienie obornika kompostowanego do odpowiedniej frakcji, przy użyciu np. młynów bijakowych firmy TechnoMaszBud serii KRAFT lubMB. Następnie rozdrobniona masa poddana jest suszeniu w stosunkowo wysokiej temperaturze np. w aerodynamicznej suszarni serii SA. W trakcie suszenia, pod wpływem wysokiej temperatury, giną nasiona chwastów, patogeny chorobotwórcze czy też pasożyty, jakie pozostały po procesie kompostowania. Następnie rozdrobniony i wysuszony obornik formowany jest przy użyciu granulatora/peleciarki TechnoMaszBud wchodzącej w skład linii do produkcji pelletu np. z rodziny LDG. Tak uformowany obornik w postaci pelletu nawozowego może być poddany kalibracji i schłodzeniu z użyciem przenośnika taśmowego PT-500 oraz konfekcjonowaniu w opakowania wg potrzeb rynkowych (np. opakowania 5, 10 lub 15 kg lub typu BIG BAG) przy pomocy wagopakowarki np. WP-600.

Mocne strony stosowania nawozu w postaci granulek

Obornik granulowany jest bezpiecznym produktem naturalnym o uniwersalnym zastosowaniu, różniącym się ilością poszczególnych składników pokarmowych ze względu na ich pochodzenie.
Produkt dostarczany w postaci pelletu można składować w suchych i przewiewnych pomieszczeniach do 3 lat. Aplikacja może odbywać się od wczesnej wiosny do późnej jesieni w trakcie całego procesu wegetacyjnego. Obornik w postaci pelletu nawozowego jest łatwy do rozrzucania ręcznego jak
i maszynowego. Nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Obornik granulowany po aplikacji, pod wpływem wilgoci, pęcznieje, a następnie rozkłada się dostarczając roślinom składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby.

Oprócz aspektu bezpieczeństwa stosowania obornika granulowanego w zakresie aktywnych nasion chwastów, patogenów czy też pasożytów istotny jest też komfort aplikacji w porównaniu do obornika naturalnego. Obornik granulowany pozwala na znacznie szybszą i tańszą aplikację w gospodarstwie przy użyciu standardowych siewników do nawozów.

Zużycie obornika naturalnego to około 20-30 ton na hektar, przy konieczności użycia specjalistycznego roztrząsacza do obornika, w okresie jesiennym, z koniecznością natychmiastowego przeorania. Natomiast zużycie obornika granulowanego to zaledwie 1-2 ton na hektar, z aplikacji od wiosny do jesieni, w trakcie całego okresu wegetacyjnego, z możliwością pozostawienia granulatu na powierzchni gleby i stopniowym uwalnianiu składników pokarmowych do gleby, bez ryzyka zainfekowania patogenami, pasożytami czy też rozsianiem chwastów.

Przyjmuje się, że 1 tona obornika granulowanego powstaje z przerobienia około 10-15 ton obornika naturalnego/surowego.

Granulatory firmy TechnoMaszBud serii GMK, RTH i Prime  z powodzeniem sprawdzają się w produkcji gotowych nawozów.

05.07.2023 10:21:51
1538