Proces produkcji pelletu opałowego

Proces produkcji pelletu opałowego

Według danych zgromadzonych przez Centralną Ewidencję Emisyjności Budynków, w Polsce jest zarejestrowanych ponad 400 tysięcy kotłów na pellet. Możemy przyjąć, że zapotrzebowanie na to paliwo pokrywa się z roczną produkcją, szacowaną na ok. 2 mln ton. Ze względu na zeszłoroczne turbulencje związane z podażą i ceną pelletu wielu potencjalnych producentów, dystrybutorów i użytkowników wstrzymuje się z zakupem linii do produkcji pelletu jak i samego pelletu, tłumacząc, że pellet jest zbyt drogi.

Czym jest pellet i z czego powstaje?

Pellet jest paliwem opałowym, które powstaje z wolnych od chemii produktów ubocznych z tartaków i stolarni. Są to trociny, wióry i zrębka pochodzące zarówno z obróbki drewna iglastego jak i liściastego. Pellet jest granulatem, którego średnica wynosi z reguły 6 lub 8 milimetrów. Ta wielkość pelletu jest optymalna dla automatycznego napełniania kotła grzewczego i zapewnia czyste spalanie jak i również obsługę.

Zalety i wady pelletu

Nie ma żadnych wątpliwości, że dla odbiorcy końcowego pellet jest korzystnym energetycznie paliwem, którego wartość energetyczna (19 MJ/kg) jest nieznacznie niższa od wartości energetycznej węgla (23 MJ/kg). Z ekologicznego punktu widzenia jest odnawialnym paliwem, które przyczynia się do zrównoważonego rozwoju, a dla konsumenta oznacza wygodę wynikającą z mniejszego zaangażowania w utrzymanie i serwis kotła grzewczego.

Pod względem bilansu ekologicznego i zrównoważonego rozwoju produkcja pelletu jest uzasadniona wtedy, jeżeli surowcem są odpady drewna, a nie surowiec pozyskiwany w wyniku wylesiania. Stąd też ekolodzy kładą nacisk na to, aby do produkcji pelletu nie używać całych kłód.

Innym ważnym aspektem postrzeganym przez konsumentów jako wada jest niestabilność ceny pelletu w ostatnich latach. Na ceny należy jednak zawsze patrzeć w dłuższej perspektywie.

Proces wytwarzania pelletu

Produkcja tego paliwa odbywa się na zasadzie kompresji surowca, jakim są np. wióry czy też trociny. Do wyprodukowania jednej tony pelletu potrzeba z reguły 6-8 m³ surowca. Ostateczny rezultat zależy od właściwości fizycznych, takich jak np. wilgotność i gęstość.

Pierwszym etapem w procesie produkcji jest oczyszczenie surowca od niepożądanych zanieczyszczeń. Mogą to być cząsteczki różnych metali lub kamienie. Następnie ze względu na różnorodność surowca pod względem wielkości, jest on kierowany do młyna bijakowego, w którym uzyskuje się jednorodną frakcję.

W drugim etapie surowiec podlega procesowi suszenia. Z reguły trociny, wióry i zrębka mają zdecydowanie wyższą wilgotność, jak ta wymagana. Dochodzi ona nawet do poziomu ok. 40%-50%. Po wysuszeniu wilgotność surowca spada nawet do 10% i jest to parametr decydujący o jakości pelletu i jego późniejszego czystego spalania w kotle.

Kolejnym etapem jest kondycjonowanie surowca. Przeważnie odbywa się to poprzez dodanie niewielkiej ilości wody już w samym procesie peletyzowania, niemniej niektórzy producenci dodają wcześniej różnego rodzaju środki wspierające wytwarzanie pelletu, takie jak skrobia lub mąka.

Następny etap przebiega już w samej matrycy peleciarki. Miękki surowiec jest wprasowywany pod wysokim ciśnieniem w otwory matrycy za pomocą rolek, a wychodzący z nich gotowy pellet jest przycinany na zadaną długość za pomocą noży. W czasie procesu peletyzacji na styku matrycy i rolek panuje temperatura w przedziale 60°C - 80°C. Powoduje ona, że zawarta w surowcu lignina, będąca naturalnym spoiwem, przyczynia się do uformowania i związania pelletu.

Piątym etapem jest schłodzenie finalnego produktu. Granulki pelletu schładzają się na wolnym powietrzu. Chłodzenia może być zintensyfikowane za pomocą dodatkowych wentylatorów zamontowanych na przenośniku taśmowym. W procesie chłodzenia wiązania krzepną i stają się stabilne. Dzięki temu pellet zachowuje swój kształt aż do momentu spalenia w kotle, piecu lub kominku.

Ostatnim etapem jest przesiewanie. Kurz i niewłaściwie sprasowany pellet zostają odseparowane i skierowane ponownie do procesu produkcji, natomiast dobry pellet zostaje zapakowany w worki lub przetransportowany do zasobnika/silosu jako luźny towar.

Finalny produkt może być poddany certyfikacji. W zależności od zawartości popiołu, związków azotu i wartości opałowej oraz wilgotności, pellet opałowy jest dzielony względem 3 klas jakościowych. Pellet klasy A1 gwarantuje najwyższą jakość i oferowany jest głównie klientom indywidualnym. Pellet klasy A2 jest pelletami średniej jakości i znajduje zastosowanie głównie w dużych instalacjach grzewczych. Pellet klasy B stosowany jest głównie w kotłach wyposażonych w samoczyszczący palnik.


Linia do produkcji pelletu firmy TechnoMaszBud Sp. z o.o.

11.10.2023 15:58:38
981